Het is officieel: het koninklijk besluit met de bepalingen van de Code van de openbare weg, die op 1 september 2026 van kracht wordt, is vandaag gepubliceerd in het Staatsblad. Ook de Vlaamse, Waalse en Brusselse overheden hebben zich akkoord verklaard met de invoering van de Code van de openbare weg, en zullen deze binnenkort aanvullen met de reglementen waar zij bevoegd voor zijn (bijvoorbeeld inzake het parkeerbeleid en snelheidsbeperkingen).

Voor wie het gemist heeft: die Code van de openbare weg zal in 2026 het huidige Verkeersreglement vervangen. De nieuwe tekst is veel duidelijker en houdt ook meer rekening met nieuwe vormen van mobiliteit, de toegenomen aandacht voor verkeersveiligheid en de internationale context.

Op deze pagina vindt u in de aanloop naar de invoering van die nieuwe Code van de openbare weg binnenkort geregeld nieuwe informatie om daar stilaan vertrouwd mee te worden. Zo kunt u via deze link al een overzicht downloaden van de nieuwe verkeersborden die onderdeel uitmaken van de nieuwe Code van de openbare weg.

Uiteraard zal te gepasten tijde ook de mogelijkheid worden geboden om vragen te stellen over deze materie. Maar eerst gaan we ervoor zorgen dat alle officiële diensten en andere organisaties die zich moeten voorbereiden op de invoering van de Code van de openbare weg alle info en andere hulpmiddelen krijgen die ze daarvoor nodig hebben. Denk hierbij aan de politiediensten, rijexamencentra, fabrikanten van navigatiesystemen, enzovoort. De campagne waarmee de weggebruiker op de hoogte zal worden gebracht van de invoering van de Code van de openbare weg start pas begin 2026. Nog even geduld, dus!

Ander recent nieuws

Rijexamen met speedpedelec in Vlaanderen

Regelgeving Website

Het besluit van de Vlaamse Regering van 16 juni 2023 tot wijziging van het koninklijk besluit van 23 maart 1998 betreffende het rijbewijs (gepubliceerd op 20 september 2023) introduceert enkele nieuwigheden met betrekking tot het rijexamen in het Vlaams Gewest.